SUSZONA WOŁOWINA WILD WILLY BILTONG CLASSIC – paka 70 gramów dla koneserów!
Po długich przygotowaniach dodaliśmy do naszego asortymentu nowy mięsny produkt. Biltong, bo o nim mowa, dopiero mości sobie swoje miejsce na polskim rynku, ale jesteśmy przekonani, że wkrótce będzie o nim głośno! Mamy również nadzieję, że najlepszy biltog będzie Wam się kojarzył z logo Wild Willy!
Czym charakteryzuje się mięso typu biltong?
Jest to rodzaj suszonego mięsa rodem z RPA. Nazwa tej mięsnej przekąski jest zbitką dwóch słów: BIL (mięso) oraz TONG (pasek, język). Suszenie jest starą jak świat metodą konserwacji żywności. Metodą, która w zależności od zastosowanych środków, może dać zupełnie różne efekty. Mięsne języki suszy się około tygodnia w niskiej temperaturze o konkretnej wilgotności oraz określonej cyrkulacji powietrza. W rezultacie otrzymujemy mięso o zupełnie innej strukturze i parametrach smakowych niż dobrze znane Wam już beef jerky. Wrażenia smakowe podczas jedzenia biltonga orbitują między dojrzewającymi szynkami, wołowiną sezonowaną a suszoną wołowiną. Jego konsystencja jest bardziej miękka i delikatniejsza niż w przypadku beef jerky. Co tu dużo gadać, trzeba spróbować!
W klasycznej wersji smakowej wołowina marynowana jest w kompozycji tradycyjnych przypraw takich jak kolendra, pieprz, czosnek. Dodajmy jeszcze, że do wyprodukowania 100 gramów biltonga potrzebujemy minimum 240 gramów szynki wołowej.
Kilka kluczowych cech Wild Willy Biltong Classic:
- zero węglowodanów w 100 gramach produktu (puszczamy oczko do fanów keto);
- wyjątkowy, głęboki mięsny smak;
- całkowicie inna konsystencja i struktura niż beef jerky (łatwiejsze żucie).
- mięso wołowe z szynki
- ocet jabłkowy,
- sól himalajska,
- kolendra, pieprz, przyprawy,
- ekstrakt z jarzębiny
Tabela wartości odżywczych
Wartość odżywcza | w 100g | w porcji 70g |
Wartość energetyczna | 922 kJ / 220 kcal | 645 kJ / 154 kcal |
Tłuszcz | 4,1 | 2,9 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,8 | 1,3 |
Węglowodany | 0 | 0 |
w tym cukry | 0 | 0 |
Białko | 45 | 31,5 |
Sól | 5,1 | 3,6 |