Dieta ketogeniczna – dla kogo jest keto odżywianie?

Dieta ketogenna w ostatnich latach robi u nas sporą karierę. Starając się odpowiedzieć na padające z różnych stron pytania: na czym polega dieta ketogeniczna, kto powinien ją stosować i jakich efektów można się po niej spodziewać, przygotowaliśmy artykuł porządkujący keto zagadnienia. Zapraszamy do lektury, którą może umilić chrupanie jednej z naszych przekąsek.

Dieta ketogeniczna – zasady żywienia

Istota opisywanego sposobu odżywiania, w telegraficznym skrócie, sprowadza się do jednego zapisu: jak najmniej węglowodanów, dużo zdrowych tłuszczów i białka tyle, ile potrzebuje Twój organizm. Ograniczenie węgli do poziomu <10% dziennej energii pochodzących z tego makroskładnika pozwala osiągnąć ketozę. Brzmi strasznie, ale w praktyce chodzi o efekt fizjologiczny, w którym ciało czerpie energię ze zgromadzonych zasobów tłuszczu. Jeśli nie dostarczymy ciału jego podstawowego paliwa, którym są cukry, organizm będzie szukał zamiennika. Znajdzie go m.in. w postaci skumulowanych zapasów tłuszczu. Taki proces może zadziać się u osób, które przez kilka godzin nie spożywają posiłku, bo np. wybrały się w długą podróż i zapomniały o prowiancie. Z tego mechanizmu korzystają też osoby mające ograniczony dostęp do pożywienia (np. Eskimosi). U osób stosujących ketogeniczne zasady odżywiania dochodzi do wytwarzania ciał ketonowych: acetonu, acetooctanu, oraz β-hydroksymaślanu. Są one produkowane przez wątrobę i stają się dodatkowym (obok glukozy) zasilaniem energetycznym. Keto dieta jest zalicza do bardzo niskowęglowodanowych strategii odżywiania.

Dla kogo jest keto dieta?

Z powyższego opisu można wnioskować, że keto jadłospis szybko może prowadzić do pozbycia się zbędnych kilogramów. Z jednej strony to stwierdzenie jest prawdziwe, z drugiej jest sporym uproszczeniem. Zacznijmy do tego, że osoba stosująca keto dietę powinna konsultować się z dietetykiem lub lekarzem neurologiem, w celu stopniowego wdrożenia jej zasad. Pierwsze dni mogą okazać się kłopotliwe (np. zaparcia, wymioty, trądzik, apatia, powstanie kamieni nerkowych — to jedne z najczęstszych efektów ubocznych przechodzenia na keto). Jest to reakcja ciała na zmiany w menu i wykreślenie z niego produktów, do których nasz system trawienny był przyzwyczajony. Po drugie, może się okazać, że będzie potrzebna suplementacja w celu uzupełniania witamin, minerałów i błonnika, których nie będziemy dostarczali, redukując węglowodany. Trzecim aspektem jest uzyskanie efektów pod warunkiem długotrwałego stosowania. Nie jest to jedna z tych metod, która pozwoli nam wbić się w obcisłą koszulkę po trzech tygodniach żywienia. Niestety.

Innymi słowy: dieta ketogeniczna jest wymagająca, a celem jej autorów nie było chudnięcie (co jest raczej efektem ubocznym), ale leczenie konkretnych chorób. Mowa tu o terapii padaczki lekoopornej, gdzie zaobserwowano znaczny spadek ilości napadów u osób stosujących się do keto zasad. Badacze zauważyli również pozytywne implikacje pomiędzy stosowaniem diety ketogennej a progresem w leczeniu wrodzonych wad metabolizmu, problemów neurologicznych (np. choroby Alzheimera, zaburzenia snu, choroba Parkinsona, stwardnienie zanikowe boczne) oraz cukrzycy i insulinooporności. Wciąż czekamy na dokładniejsze rezultaty badań naukowych opisujących wpływ diety niskobiałkowej na choroby nowotworowe.

Kolejną kwestią, o której warto wspomnieć w tym miejscu, jest lista przeciwwskazań. Zapał osób, które chciałyby skorzystać z usług diety ketogennej powinny ostudzić komplikacje z wątrobą, trzustką i nerkami. Kłopoty zdrowotne w tych obszarach mogą oznaczać konieczność rezygnacji z diety ketogenicznej.

Odpowiadając na pytanie zadane na początku tej części, dieta ketogeniczna może być dobrym wyborem dla osób

  • zmagających się z kłopotami zdrowotnymi, które dzięki keto jadłospisowi mogą zredukować dolegliwości;
  • pragnących schudnąć i skłonnych do poświęceń dla osiągnięcia tego celu;
  • wytrwałych i trzymających się zasad;
  • gotowych do rezygnacji z łatwodostępnych słodkich przekąsek;
  • niemających przeciwwskazań zdrowotnych.
Źródło: Pixabay.com

Produkty na ketozie – czyli co jeść, a czego unikać na keto diecie?

Osoby rozważające przejście na keto muszą liczyć się ze zmianą żywieniowych przyzwyczajeń. Jadłospis ketożerców będzie obfitował w: mięso czerwone, jaja, drób, ryby, tłusty nabiał (nie zawsze jest dozwolony), masło, oliwę z oliwek, smalec, oliwki, orzechy, majonez, awokado, warzywa niskoskrobiowe (pomidory, cebula, rukola, cukinia, por, sałata, ogórki, papryka), grzyby, owoce z niską zawartością węgli (truskawki, maliny, borówki, jagody). Trudno więc wyobrazić sobie keto jadłospis bez udziału mięsa, co praktycznie wykreśla z tego sposobu odżywiania wegetarian. Z drugiej strony keto jadłospis nie powinien składać się z samych mięs i ryb — dostarczane kwasy tłuszczowe powinny być pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Na drugiej szali, niechcianych produktów, znajdują m.in. dżemy, miód, kolorowe napoje, cukier, wiele gatunków owoców, ziemniaki, bataty, pietruszka, marchew, burak, słodycze, fast foody, ryże, kasze, makarony, pieczywo i zbożowe mąki.

W tym miejscu raz jeszcze warto wspomnieć o konieczności dostarczania (czy to w formie suplementu, czy pokarmu) błonnika, który ułatwia wypróżnianie oraz stymuluje rozwój pożytecznej flory bakteryjnej jelit.

Keto przekąski, czyli jak produkty Wild Willy ułatwiają życie ketożercom

Długa lista produktów będących na cenzurowanym w diecie ketogenicznej sprawia, że ta metoda komponowania posiłków może okazać się dość monotonna, a przez to zniechęcająca smakoszy lubujących się w kulinarnych eksperymentach. Na szczęście z odsieczą przychodzą produkty z rogatym logo Wild Willy. Śladowe ilości węglowodanów mają chociażby nasze chipsy z sera (<0,5 g w 100 g). Jeszcze lepiej w kategorii produktów niskowęglowodanowych wypada biltong. Ta mięsna przekąska nie zawiera w ogóle cukrów, a osoby stosujące się do zasad keto powinny zwrócić uwagę jedynie na zawartość białka. Niskimi zawartościami węglowodanów mogą poszczycić się również suszona wołowina (2,2 g w 100 g produktu) oraz suszona jelenina (3,6 g w 100 g produktu).

Smaczne przekąski na ketozie są na wagę złota, gdyż mogą utrzymać w ryzach zasady żywieniowe i jednocześnie być smacznym uzupełnieniem powtarzalnego menu. Przypomnijmy też, że wspomniane produkty Wild Willy są tworzone według autorskich receptur, z pominięciem barwników i konserwantów, co dodatkowo podnosi ich wartości prozdrowotne i nie powinno ujść uwadze osób przykładających dużą wagę do tego, co ląduje na ich talerzach.

Spróbuj naszych specjałów
#wildwillybeefjerky